Ένας ειδικός προειδοποιεί για αυτά τα συστατικά

Τι είναι τα αρώματα;

Τα αρώματα είναι φυσικές, φυσικές ή τεχνητές ουσίες με χαρακτηριστική, συνήθως ευχάριστη μυρωδιά. Οι κατασκευαστές τα χρησιμοποιούν σε αρώματα και αρωματικά καταναλωτικά προϊόντα, όπως καλλυντικά, απορρυπαντικά, μαλακτικά υφασμάτων και άλλα προϊόντα οικιακής χρήσης για να τους δώσουν φρέσκο ​​άρωμα ή για να καλύψουν τις δυσάρεστες οσμές.

Τι είναι η αλλεργία στα αρώματα;

Η αλλεργία στα αρώματα είναι μια από τις λεγόμενες αλλεργίες εξ επαφής, που σημαίνει ότι εμφανίζεται όταν ένα άτομο έρχεται σε επαφή με ένα αλλεργιογόνο, για παράδειγμα με την εφαρμογή αρώματος, κρέμες ή αποσμητικά. Αλλά η εισπνοή αρωματικών ουσιών μπορεί επίσης να προκαλέσει την αλλεργία. Συχνά αναπτύσσονται μετά από επανειλημμένη άμεση επαφή με το δέρμα. ιατρ. Ο Kjell M. Kaune προσθέτει:

Εάν ένα άρωμα εφαρμοστεί στο δέρμα για πολλούς μήνες ή χρόνια, μια αλλεργία μπορεί να αναπτυχθεί με την πάροδο του χρόνου. Το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος (σύστημα άμυνας) πιστεύει ότι πρέπει να καταπολεμήσει το άρωμα και παράγει συγκεκριμένα λευκά αιμοσφαίρια που στοχεύουν το άρωμα, τα οποία στη συνέχεια πυροδοτούν μια αντίδραση στο σημείο επαφής στο δέρμα.

Ποια είναι τα συμπτώματα μιας αλλεργίας στα αρώματα;

Στις περισσότερες περιπτώσεις το δέρμα επηρεάζεται. Τα συμπτώματα συχνά εμφανίζονται αρχικά στο πρόσωπο επειδή το δέρμα γύρω από τα μάτια είναι ιδιαίτερα λεπτό και ευαίσθητο. Συνήθως επηρεάζονται και τα χέρια και οι μασχάλες, σύμφωνα με τον ειδικό. Αυτός προσθέτει:

Συχνά ξεκινά με κνησμώδη ερυθρότητα. τότε μπορεί να εμφανιστούν μικρές φουσκάλες, κηλίδες κλάματος, κρούστες και λέπια. Αυτά τα διαφορετικά στάδια της νόσου αναφέρονται συλλογικά ως «έκζεμα». Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε ότι οι δερματικές αλλαγές συχνά ξεκινούν μόνο λίγες ημέρες μετά την επαφή με τα αρώματα.

Ωστόσο, οι αλλεργίες στα αρώματα μπορούν επίσης να επηρεάσουν τα μάτια και τη μύτη. Συχνά εμφανίζονται ακραία ερυθρότητα, ερεθισμοί, δάκρυα και κάψιμο καθώς και πρήξιμο των βλεφάρων. Ωστόσο, τα άτομα που έχουν προσβληθεί μπορεί επίσης να παρατηρήσουν καταρροή ή βουλωμένη μύτη, πονοκεφάλους και ακόμη και δυσκολία στην αναπνοή μόλις έρθουν σε επαφή με ένα άρωμα.

Ποιοι είναι οι πιο συνηθισμένοι παράγοντες που προκαλούν αλλεργία μεταξύ των αρωμάτων;

Η αλλεργία εξ επαφής στα αρώματα μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την ποιότητα ζωής, ειδικά εάν οι ασθενείς έχουν πολλαπλές αλλεργίες, γεγονός που μπορεί να επιδεινώσει περαιτέρω την κατάστασή τους. Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 26 αρώματα που συχνά προκαλούν αλλεργίες πρέπει να αναγράφονται ξεχωριστά στα προϊόντα.

Δίπλα στο Βάλσαμο Περού παίζουν συγκεκριμένα Isoeugenol, βρύα δρυός και Υδροξυισοεξυλ-3-κυκλοεξενο-καρβοξαλδεΰδη (HICC για συντομία) ρόλο στις αλλεργίες εξ επαφής στα αρώματα. Επιπλέον, συχνά εμφανίζονται αντιδράσεις ενάντια στα αιθέρια έλαια που χρησιμοποιούνται ως αρώματα Λάδι σανταλόξυλου, Εκχύλισμα γιασεμιού και Λάδι Ylang Ylang πριν.

Επιπλέον, πολλές συνθετικές χημικές ουσίες στα αρώματα μπορεί επίσης να είναι επιβλαβείς για την ανθρώπινη υγεία, όπως οι φθαλικές ενώσεις. Αν και αυτές οι χημικές ουσίες παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των αρωμάτων, διαταράσσουν το ορμονικό σύστημα και είναι ύποπτα ότι βλάπτουν το ήπαρ, τα νεφρά και τα αναπαραγωγικά όργανα.

Πώς αντιμετωπίζεται η αλλεργία;

Η καλύτερη και πιο εύκολη θεραπεία είναι να αποφύγετε τα αρώματα ή τα αρωματικά προϊόντα. Ωστόσο, είναι δύσκολο να αποφευχθούν εντελώς όλα τα αρώματα. Σε αυτή την περίπτωση, τα φάρμακα για την αλλεργία χωρίς ιατρική συνταγή μπορούν να θεραπεύσουν και να ανακουφίσουν πονοκεφάλους, εξανθήματα, προβλήματα αναπνοής και αλλεργική ρινίτιδα. Επιπλέον, συμβουλευτείτε έναν αλλεργιολόγο ή ειδικό για να προσδιορίσετε τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης των συμπτωμάτων σας. ιατρ. Ο Kjell M. Kaune συνιστά:

Εάν υποψιάζεστε αλλεργία σε αρώματα, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί ένα έμπλαστρο (patch test) από δερματολόγο. Εδώ, τα ύποπτα αλλεργιογόνα επαφής (όπως τα αρώματα) κολλάνε στην πλάτη για δύο ημέρες και μετά ελέγχεται αν έχει εμφανιστεί αντίδραση εκζέματος. Στη συνέχεια ο ασθενής λαμβάνει ένα διαβατήριο αλλεργίας στο οποίο αναφέρονται αναλυτικά τα διάφορα αρώματα. Πριν αγοράσετε αρώματα, κρέμες ή σαμπουάν ή αφρόλουτρα που περιέχουν αρώματα, θα πρέπει πρώτα να ελέγξετε τα συστατικά που αναγράφονται στη συσκευασία για να δείτε εάν αυτά είναι τα αποδεδειγμένα αρώματα.

Εάν αντιδράτε πολύ έντονα στα αρώματα, ενημερώστε τους συνανθρώπους σας, τους συναδέλφους, τους φίλους και τα μέλη της οικογένειάς σας σχετικά και, εάν χρειάζεται, ζητήστε τους να μην εφαρμόσουν ή ψεκάσουν άρωμα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *